GoToGate

Amsterdam: Late Rembrandt


Fra 12. februar til 17. mai 2015

 

 

Rijksmuseum Amsterdam

 

For første gang på mer enn 20 år arrangerer Rijksmuseum en omfattende utstilling av barokkmesteren Rembrandt van Rijn (1606-1669), slik at nok en generasjon får mulighet til å bli inngående kjent med denne store mesterens arbeider, fra det som kalles Gullalderen innen hollandsk maleri.

 

Selvportrett av Rembrandt år 1669

Selvportrett av Rembrandt år 1669

Selvportrett av Rembrandt van Rijn, malt år 1661

Selvportrett av Rembrandt van Rijn, malt år 1661

I løpet av de kommende tre månedene har du en helt enestående mulighet til å oppleve Rijksmuseums utstilling av Rembrandt van Rijns sene produksjon. Mer enn 100 arbeider er lånt inn fra ledende museer og private samlinger over hele verden til denne helt unike utstillingen i Amsterdam.

 

For første gang arrangeres en omfattende utstilling med Rembrandts sene arbeider som tema – denne muligheten kommer ikke igjen. Mer enn 100 malerier, tegninger og trykk fra denne vanskelige perioden i Rembrandts liv er for anledningen samlet i Rijksmuseum i Amsterdam.

 

Rembrandt van Rijn er en av de aller største innen malerkunsten, internasjonalt berømt og hyllet allerede i sin egen samtid. Ikke desto mindre opplevde han personlig tragedie og økonomiske problemer i den siste perioden av sitt liv. Likevel skulle Rembrandt skape noen av sine beste arbeider i disse årene. Han endret sitt kunstneriske fokus, eksperimenterte med både malingen, lyset og skyggens effekter, og makter med stor kreativitet å frembringe en emosjonell dybde som ingen hadde sett maken til. Dette resulterte i Rembrandts dristigste og mest avslørende arbeider og ble på mange måter en personlig triumf for kunstneren.

 

Noe av det mest karakteristiske for Rembrandts sene periode er hans iherdige og ustoppelige trang til å eksperimenter med ekspressive teknikker, ukonvensjonelle tolkninger av tradisjonelle temaer, sterke lyseffekter og sensitiv skildring av menneskets dypeste følelser og tanker.

 

Rembrandts kanskje mest berømte maleri, det såkalte Nattvakten fra år 1642

Rembrandts kanskje mest berømte maleri, det såkalte Nattvakten fra år 1642

Nettopp det han opplever og gjør i de siste årene former ham som kunster og som menneske – Rembrandts nådeløse selvportretter forteller vel det meste. Rembrandt van Rijn utviklet også sine ferdigheter som grafiker til det nærmeste man kommer perfeksjon.

 

I forbindelse med utstillingen er det pubilsert en bok som tar for seg ideene og den besettelsen som fikk Rembrandt til å gå helt nye veier som moden kunstner – til tross for at han allerede hadde satt standard for ettertiden. Boken representerer en helt ny og fullstendig gjennomgang av den hollandske mesterens oeuvre, både på papir og på lerrett. Rembrandt van Rijns eksepsjonelle ferdigheter, hans særegenheter og trang til perfeksjon av tekniske nyvinninger beskrives i detalj for å gi innsikt i det som skulle bli hans kunstneriske klimaks. Utstillingen Late Rembrandt er et must for den som er opptatt av kunst.

 

Boken kan kjøpes på Rijksmuseums hjemmeside, som du finner link til her.

 

Mer om Amsterdam her