GoToGate

Basel: Paul Gauguin


Fondation Beyeler, Basel, Sveits

 

Paul Gauguin – fra 8. februar til 28. juni 2015

 

“Naturens fantasifulle kraft består av mystiske uendeligheter. Naturen varierer alltid det den produserer og byr oss. Kunstneren selv er et av naturens midler.» Paul Gauguin

 

"Åpenbaringen etter prekenen", malt i år 1888 mens han oppholdt seg i Bretagne

“Åpenbaringen etter prekenen”, malt i år 1888 mens han oppholdt seg i Bretagne

Utstillingen “Paul Gauguin” er Fondation Beyelers mest ambisiøse noensinne. Med Paul Gauguin (1848 – 1903), presenterer Fondation Beyeler en av historiens mest gåtefulle, fascinerende og berømte kunstnere gjennom en unik utstilling –  en av Europas store kulturbegivenheter dette året.

 

Kunstmuseet Fondation Beyeler har i seks år arbeidet med å sette sammen en representativ utstilling om denne grensesprengende kunstneren.  Utstillingen “Paul Gauguin” består av rundt 50 mesterverk, lånt inn fra ledende museer over hele verden, samt fra private samlinger.

 

Paul Gauguins innovative og radikalt annerledes malerier er blitt ikoner for den moderne kunsten og er anerkjent som noen av de viktigste kunstskattene i hele verden. Gauguin revolusjonerte i sin tid kunsten med sine sterke farger og enkle former – kunst som fremdeles fascinerer.

 

Selvportrett av Paul gauguin malt i slutten av 1880-årene

Selvportrett av Paul Gauguin malt i slutten av 1880-årene

contes-barbares_lac_580Utstillingen tar for seg Gauguins selvportretter og visjonære spirituelle verk fra den tiden han levde og malte i Bretagne, men har sitt hovedfokus på de verdenskjente maleriene han skapte på Tahiti. Hans skildringer av sensuelle kvinner i vakre, mytiske landskap, ofte i følge med symbolske dyreskikkelser oppsummerer kunstnerens drøm og ideal om den ekte, urørte og eksotiske tilværelsen i naturen.

 

Gauguins mesterverker formidler en eksepsjonell harmoni mellom nettopp naturen og kulturen, mellom mystisisme og erotikk – drøm og virkelighet. I tillegg til maleriene presenterer også utstillingen et utvalg av Gauguins utsøkte skulpturer, som frembringer minner om og assosieres med Sydhavets i stor grad forsvunne kunst.

 

Paul Gauguins bemerkelsesverdige produksjon forteller om hans kunstneriske uavhengighet og hans utrettelige søken etter paradiset på jord – men også om kunstnerens besværlige liv i velstand og isolert fattigdom. Gauguins oppvekst i en radikal og voldsom familie, hans oppvekst i både Peru og Frankrike – mellom ulike kulturer, alt preget denne unike og begavede kunstneren gjennom et liv fylt av lidenskap og eventyr.

 

Fondation Beyeler takker de følgende som har gjort denne utstillingen mulig:
Hansjörg Wyss, Wyss Foundation, Beyeler-Stiftung, Walter Haefner Stiftung, L. + Th. La Roche Stiftung, Dr. Christoph M. und Sibylla M. Müller, Stavros Niarchos Foundation og Novartis.

 

Mer om utstillingen her

Mer om Basel her