GoToGate

Edward Hopper i Basel, Sveits


 

Til den 17. mai 2020

 

 

FONDATION BEYELER, Basel

 

 

Fondation Beyelers vårutstilling i 2020 viser en rekke kjente og ukjente verk av Edward Hopper (1882–1967), en av 1900-tallets viktigste amerikanske malere. Hopper ble født i Nyack, New York. Etter å ha arbeidet som illustratør, studerte han maleri ved New York School of Art fram til 1906.

 

Portrait of Orleans, 1950. Oil on canvas – 66 x 101.6 cm
Fine Arts Museums of San Francisco, gift of Jerrold and June Kingsley
© Heirs of Josephine Hopper / 2019, ProLitteris, Zurich
Photo: Randy Dodson, The Fine Arts Museums of San Francisco

Ved siden av tysk, fransk og russisk litteratur fant den unge kunstneren viktige referansepunkter hos malere som Diego Velázquez, Francisco de Goya, Gustave Courbet og Édouard Manet.

 

 

Utstillingen hos Fondation Beyeler vil fokusere på Hoppers ikoniske fremstillinger av karakteristiske byscener, i tillegg til de uendelige vidder i det amerikanske landskapet. Til dags dato har dette aspektet sjelden blitt fremhevet i utstillinger viet Edward Hopper, men det er likevel nøkkelen til å forstå hans arbeide og mottakelse som kunstner.

 

 

Med akvareller og oljemalerier fra 1910- til 1960-tallet vil utstillingen gi en omfattende og spennende oversikt over den mangefasetterte produksjonen i Edward Hoppers oeuvre.

 

 

Cape Cod Morning, 1950, Oil on canvas, 86.7 x 102.3 cm
Smithsonian American Art Museum © Heirs of Josephine Hopper/2020 ProLitteris, Zurich. Photo: Smithsonian American Art Museum, Gene Young

Utstillingen er organisert av Fondation Beyeler i samarbeid med Whitney Museum of American Art, New York, hvor den viktigste samlingen av Hoppers verk befinner seg.

 

 

 

 

INTRODUKSJON
Edward Hopper (1882–1967) er en av de store kjente kunstnerne, men ikke desto mindre lite kjente eksponentene for moderne kunst. Noen av verkene hans har blitt usedvanlig populære som et slags tidsminne over vår amerikaniserte etterkrigs-kultur. Enkelte sider av kunstnerskapet hans er bare kjent av noen få kunsthistorikere, som har spesialisert seg på Hopper.

 

 

Mange av hans malerier, så vel som akvareller og tegninger, gjenstår det derfor for den kunstinteresserte å oppdage. Utstillingen vår gir et viktig bidrag i så måte. For første gang samles Hoppers landskap, inklusive det urbane, og gir besøkende dyp innsikt i kunstnerens ytre og indre verdener.

 

 

Den anerkjente filmskaperen Wim Wenders, en mangeårig Hopper-fan, har skapt en personlig hyllest til artisten spesielt for utstillingen hos Fondation Beyeler: 3D-filmen ‘To eller tre ting jeg vet om Edward Hopper’. Med utgangspunkt i motiver fra Hoppers bilder, gjenopplever han kunstnerens karakteristiske nostalgiske melankolske stemning. Filmen er vist i det siste rommet i utstillingen.

 

 

TO ELLER TRE TING JEG VET OM EDWARD HOPPER
Et ytterligere høydepunkt i utstillingen vil være visningen av ‘To eller tre ting jeg vet om Edward Hopper’, en 3D-kortfilm av den anerkjente regissøren og fotografen Wim Wenders (Wings of Desire; Don’t Come Knocking).

 

Inspirert av Edward Hoppers “American spirit”, vil filmen bli vist i spektakulær 3D-projeksjon. Se filmen her:

 

 

Filmen ble muliggjort takket være støtte fra BNP Paribas Swiss Foundation og LUMA Foundation.

 

 

Vi håper du liker utstillingen og vil glede deg over å dele opplevelsen din med andre.

 

 

Les mer om utstillingen her.

 

 

Les mer om Basel her.