GoToGate

Giovanni da Rimini – a 14th century masterpiece unveiled


UTSTILLING

 

Varer til den 8. oktober 2017

 

Giovanni da Rimini er en relativt ukjent kunstner, som levde i noen av kunsthistorien mest spennende og epokegjørende år.

giovanni-da-rimini-exhibition-banner-675x285

 

 

Juridiske dokumenter omtaler en Giovanni «maler», senere «mester», som levde i Rimini i år 1292.

 

Det er antatt at han er samme kunstner som JOHES PICTOR (Giovanni Maleren) som signerte et monumentalt krusifiks som fortsatt befinner seg i kirken Chiesa di San Francesco i den vesle fjell-landsbyen Mercatello sul Metauro.

 

 

Giovanni da Rimini antas også å være kunstneren bak de skadde freskoene som representerer scener fra Jomfruens liv, sammen med augstinermunker og to kvinnelige givere, datert år 1300-1310), som du finner i kampanile-kapellet til San Augustino i Rimini.

 

 

"Scenes from the Lives of the Virgin and other Saints" av Giovanni da Rimini, cirka 1305

“Scenes from the Lives of the Virgin and other Saints” av Giovanni da Rimini, cirka 1305

 

Giovanni da Rimini var en av en mindre gruppe kunstnere, som på begynnelsen av 1300-tallet gjorde havnebyen Rimini til et senter for noe a den mest innovative malerkunsten i hele Europa.

 

 

Denne kunsten, som gjerne kan sees på som forløperen til renessansens maleri, var kjennetegnet gjennom en kombinasjon av ekstrem detaljrikdom, fargeklarhet, emosjonell intensitet og ikonografisk originalitet. Kunstverk fra denne gruppen synes i liten grad å ha overlevd århundrene, og Giovannis malerier er helt enestående representanter for denne tiden.

 

 

 

Utstillingen gir et unikt innblikk i den lille produksjonen som bevart av Giovanni da Rimini, som for øvrig levde samtidig med Giotto di Bondone i en brytningstid, fortsatt med sterk bysantinsk påvirkning innen kunsten. Han er dokumentert virksom som kunstner mellom 1292 og 1336.

 

life_chn

Detalj fra bildet «Scenes from the Lives of the Virgin and other Saints»

 

 

 

 

Maleriet «Scenes from the Lives of the Virgin and other Saints» ble anskaffet av The National Gallery i år 2015 og består av fire narrative scener som beskriver episoder i livene til fire sentrale bibelske figurer i senmiddelalderen: Sant Augustin, Jomfruens kroning, Sant Catherine av Alexandria og Johannes Døperen i villmarken. Kombinasjonen av disse fire er uvanlig, og er sannsynligvis resultat av kjøperens personlige ønske.

 

Les mer om utstillingen og kunstneren her.