GoToGate

Paris: Impression, Soleil Levant


Sannheten om et mesterverk av Claude Monet

 

Musée Marmottan Monet i Paris –
fra 18. september 2014 til 18. januar 2015

 

«Impression, Soleil Levant» er maleriet som ga impresjonismen sitt navn, og flaggskipet i samlingen til Musée Marmottan Monet i Paris – for øvrig et av verdens mest berømte malerier.

 

Til dags dato har dette verket aldri vært gjenstand for noen grundig analyse. Isteden har det vært stil spørsmål rundt verket i snart 140 år: Ser vi en soloppgang eller en solnedgang? Når ble det egentlig malt? I 1872 eller 1873? Hva hendte med maleriet etter impresjonistenes første utstilling i 1874? Hvorfor og hvordan kom det inn i Musée Marmottans samlinger i år 1940 – en institusjon som representerte Salongen og aldri hadde eid et impresjonistisk verk?Svaret på disse spørsmålene, og mange flere, finner du hos Musée Marmottan Monet fra den 18. september 2014.

 

800px-Claude_Monet,_Impression,_soleil_levantDenne scenen fra den tåkelagte havnen i Le Havre, signert Claude Monet 1872 nede til venstre, ble et symbol for impresjonistbevegelsen i det øyeblikk Claude Monet ga det navn til den famøse 1874-utstillingen. Som han selv fortalte, kunne bildet på grunn av all tåken ikke sies å være utsikt over havnen i Le Havre. «- Jeg kaller det Impresjon…«, sa Monet – og dermed var en bevegelse født – kunstkritikerne slaktet den alternative utstillingen til den toneangivende Salongen, som første gang fant sted i år 1874 – og betegnelsen «impresjonismen» ble brukt for å håne denne nye lettvinte formen for klattmaling, som var så uferdig og lite gjennomarbeidet.

 

Resten av historien rundt dette berømte maleriet fortelles i detalj på denne utstillingen, som feirer 80 årsjubileum for Musée Marmottan Monet og 140 års museum for impresjonistenes første utstilling i år 1974.

 

I tillegg til Impression, Soleil Levant presenterer utstillingen 25 nøye utvalgte verk av Claude Monet, i tillegg til 55 arbeider av toneangivende kunstnere som Eugène Delacroix, Gustave Courbet, Eugène Boudin, Johan Barthold Jongking, William Turner, Berthe Morisot, Alfred Stevens, Auguste Renoir, Camille Pissarro og Alfred Sisley, samt gamle fotos av Gustave Le historiske bibliotek, Paris’ byarkiver, samt Le Havres bibliotek og byarkiv er også involvert i utstillingen. Gray, Emile Letellier, og et utvalg dokumenter – mange av dem aldri tidligere publisert.

 

Verkene som utgjør denne unike utstillingen er utlånt av flere av Frankrikes ledende  museer, som Musée d’Orsay, Paris, Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de Paris, Musée d’art moderne André Malraux – (MuMa) Le Havre, Musée des Beaux-Arts in Lille , Museum of Fine Arts Nancy og the National Gallery, London, the Philadelphia Museum of Art, Philadelphia, Städel Museum, Frankfurt am Main, the National Museum Cardiff, Cardiff I tillegg til private samlinger. Det franske nasjonalbiblioteket, Paris’

Claude Monets «Impression, Soleil Levant» representerer en av de største omveltningene i kunsthistorien, nemlig impresjonismen, en bevegelse eid og drevet av kunstnerne selv. Et symbol var født.

 

Mer om utstillingen her.

 

Mer om Paris her.