GoToGate

Kommer: Antwerpen – Rubens Family Reunion


 

Fra 28. mars til 28. juni 2015

 

“Rubens in private. The master portrays his family”. Rubenshuis, Antwerpen

 

Utstillingen av Rubens’ private portretter er i sannhet en familiegjenforening utenom det vanlige. I perioden mellom 28. mars og 28. juni vender flere titalls familieportretter tilbake til huset der de oppstod for 400 år siden – fra hele verden.

 

Selvportrett fra 1628-30. Rubenshuis, Antwerpen

Selvportrett fra 1628-30. Rubenshuis, Antwerpen

Et av Rubens mest kjente: Hans andre kone, Helene Fourmant, malt cirka år 1638. Kunsthistorisches Museum, Vienna

Et av Rubens mest kjente: Hans andre kone, Helene Fourmant, malt cirka år 1638. Kunsthistorisches Museum, Vienna

Rubens skal ha sagt at han ikke bare mislikte, men unngikk å male portretter med lidenskap. På Rubens tid sto heller ikke portrettmaling høyt i kurs innen kunstteorien. Rubens er en av kunsthistoriens dyktigste og mest renommerte portrettmalere – og et ubestridelig faktum er at familieportrettene er blant de beste. Nå har du en unik mulighet til å se dem samlet i huset der de ble malt.

 

Peter Paul Rubens ble født i år 1577. Hans kunstneriske plattform ble skapt i unge år, med nitide studier av renessansens malere. Han gikk i lære hos flamske manierister (manierismen var en stilretning i den siste delen av renessansen, som ble overgangen til barokken), og la ned en enorm innsats i å kopiere de gamle renessansemestrene.

 

I år 1600 dro han til Italia. Da han kom tilbake til Flandern i år 1608, hadde han tilegnet seg omfattende kunnskaper og ferdigheter – også fra et opphold i Spania i år 1603. Han var preget av de seneste impulsene fra Italia – Caravaggio og Carrachi var samtidens kunstnere sensasjoner og skapere av den stilretning som senere skulle kalles barokken. Rubens oppnådde berømmelse og kultstatus i egen tid og skulle skrive seg inn i kunsthistorien med store gylne bokstaver frem til sin død i år 1640.

 

Likevel regnes de intime skildringene av nær familie og slektninger som høydepunktene blant Rubens’ portrettmalerier – selvportrettene inkludert. Disse portrettene av hans første kone Isabella som død ung, hans andre vakre kone Helena, hans barn, søstre og svogere – ble ikke solgt i Peter Paul Rubens livstid, men prydet veggene i hans hjem i Antwerpen.
Nå er portrettene samlet her igjen, hvor de hører hjemme – i Rubenshuis i Antwerpen, som Rubens kjøpte år 1610 og hvor han bodde mesteparten av sitt liv. Huset ble for øvrig kjøpt av Antwerpen by i 1937 og åpnet som museum i år 1946.

 

Utstillingen er kuratert av internasjonale Rubens-eksperter, og inkluderer omlag 50 verk, malerier og tegninger. Denne anledningen til å oppleve Rubens familieportretter er unik: Her er verk innlånt av Uffizi-galleriet i Firenze, British Museum i London, Musée du Louvre i Paris, Hermitagen i St Petersburg, samlingene til prinsen av Liechtenstein, samt fra the Royal Collection, generøst utlånt av Queen Elizabeth II.

 

Mer om utstillingen her

 

Mer om Antwerpen her