GoToGate

London: Edvard Munch


Love and Angst

 

11. april – 21. juli 2019

 

British Museum, London

 

“Vi ønsker ikke bare pene bilder som skal henges på stuevegger. Vi ønsker … en kunst som besetter og engasjerer. Kunst fra dypet av vårt hjerte. “- Edvard Munch

 

 

Edvard Munch (1863–1944), The Lonely Ones. Colour woodcut, 1899. (CC) BY 4 The Munch Museum.

Edvard Munch (1863–1944), The Lonely Ones. Colour woodcut, 1899. (CC) BY 4 The Munch Museum.

Han var skaperen av kunsthistoriens mest plagede og ikoniske ansikt – en radikal far til ekspresjonismen. Norges svar på Vincent van Gogh. Men hvem var egentlig Edvard Munch? British Museum presenterer nå den mest omfattende utstillingen av Edvard Munchs grafiske arbeider i Storbritannia på nesten 50 år.

 

 

Utstillingen er et samarbeid med Munch-museet, og inneholder nesten 50 trykk fra deres samling – et av de største utlånene som det Oslo-baserte museet har gitt internasjonalt. Disse vises sammen med viktige Munch-verk fra British Museum-samlingen og andre lån fra Storbritannia og Europa.

 

 

Edvard Munch (1863–1944), Madonna. Lithograph, 1895/1902. (CC) BY 4 The Munch Museum

Edvard Munch (1863–1944), Madonna. Lithograph, 1895/1902. (CC) BY 4 The Munch Museum

Utstillingens 83 kunstverk vil sammen vise kunstnerens ferdigheter og kreativitet. Verkene uttrykker følelser og opplevelser – et dypdykk i menneskets sjel – fra kjærlighet og lyst til sjalusi, ensomhet, angst og sorg.

 

 

Skrikets følelsesmessige intensitet har vibrert gjennom kunsthistorien, og treffer ulike generasjoner like sterkt. At det ikke finnes noen forklaring i verket, er utvilsomt et av dets styrker. Likevel er det kanskje også grunnen til at det er lite kjent om skaperen av verket. Uttrykket taler for seg. Selv om bildet har blitt et universelt symbol på menneskelig angst, er det et dypt personlig svar på Munchs oppdragelse og erfaringer som ung kunstner.

 

 

Munch snur ryggen til sin strenge lutherske oppdragelse for å forfølge en ukonvensjonell livsstil. Han reiste over hele Europa og mottok kunstnerisk inspirasjon fra de bohemske kretsene han møtte. Munchs arbeid artikulerte hans livsopplevelser i et raskt foranderlig Europa, som skulle knuses av den første globale, industrialiserte konflikten – Dan andre Verdenskrigen.

 

 

Les mer om utstillingen her

 

 

Les mer om London her