GoToGate

Oslo – Harald Sohlberg


Uendelige landskap
 
Til den 13. januar 2019
 
Nasjonalgalleriet, Oslo
 
De fleste kjenner til Vinternatt i Rondane, men Harald Sohlbergs (1869–1935) produksjon er langt mer enn det ikoniske vinternattmotivet. Denne høsten viser Nasjonalmuseet rundt 60 av kunstnernes mest kjente malerier, i tillegg til en rekke tegninger, skisser og grafiske verk.

Vinternatt i Rondane. 1914

Vinternatt i Rondane. 1914

Utstillingen i Nasjonalgalleriet er en unik sjanse til å oppleve den største presentasjonen av Harald Sohlberg på mange år. «Uendelige landskap» blir den foreløpige siste utstillingen i Nasjonalgalleriet.

 

Foruten Vinternatt i Rondane, Sommernatt og En blomstereng nordpå, samt motiver fra Oslofjorden, får publikum se en rekke verk fra andre steder som sjelden eller aldri har blitt stilt ut tidligere.

 

Menneskets indre vesen

Utstillingen viser bredden og tvetydigheten i Sohlbergs kunst. Bildene er mystiske og tankevekkende. Stille sommernattsmotiver beskriver naturens skjønnhet, men kan samtidig vekke uro.

 

Fargesterke malerier appellerer til intuisjon og følelser. De tar for seg de skjulte sammenhengene mellom den ytre sansbare verden og menneskets indre vesen.

 

I mange av landskapsmaleriene er fraværet av mennesker påfallende, fordi de samtidig inneholder spor etter menneskelig aktivitet, som hus, veier og telegrafstolper.

 

En blomstereng nordpå. 1905

En blomstereng nordpå. 1905

Unik og evig aktuell
Spennet mellom det tradisjonstro og det moderne liv gjør hans billedverden spesiell både i norsk og internasjonal sammenheng. Motivene og malemåten skiller ham fra hans samtidige, men gjør ham også unik og evig aktuell.

 

Ny barnebok
Utstillingen ledsages av en innholdsrik katalog med flere artikler som viser ny forskning. En barnebok som handler om Sohlberg og hunden hans Fram, er også produsert i forbindelse med utstillingen.

 

Utstillingen åpner 28. september 2018 og står til 13. januar 2019. Deretter skal den vises i Dulwich Picture Gallery i London og Museum Wiesbaden i Tyskland. Det er første gang Harald Sohlbergs kunst i så stort omfang stilles ut for et europeisk publikum.

 

Tekst og foto: Nasjonalgalleriet

 

Les mer om utstillingen her