GoToGate

Paris: Pietro Perugino – Rafaels læremester


Musée Jacquemart – André, Paris

 

Frem til 19. januar 2015

 

Etter suksessen med utstillingen «Fra Angelico et les Maîtres de la lumière» (Fra Angelico og Lysets Mestre) i år 2011, kan nå besøkende av Musée Jacquemart – André få anledning til å gjenoppdage en annen mester fra den italienske renessansen, nemlig Pietro Perugino. Kjent for sin påvirkning på den unge Rafael, var Pietro Perugino først og fremst en innovativ maler, som gjorde lykke i Italia i første del av 1500-tallet – men som også fikk en spesiell posisjon og anseelse i Frankrike, helt opp til vår tid. Med tittelen “Le Pérugin, Maître de Raphaël” (Pietro Perugino, Raphaels læremester), omfatter utstillingen om lag femti arbeider.

f_opere

 

Pietro Perugino (1450-1523) ble av sine samtidige ansett som en av Italias fremste malere. Som en pioner for den nye malerstilen sent på 1400-tallet og tidlig på 1500-tallet, fikk han stor betydning for maleriets utvikling i høyrenessansen. Han vekket stor interesse med sine uvanlig klare og sobre malerier, gjennom kløktig bruk av transparente og harmoniske farger i kombinasjon med scenisk lyssetting. Hans originale, elegante og forførende skildringer, gjorde ham til en av de viktigste representantene for den italienske høyrenessansen.

 

 

Raffinementet, kroppsmodelleringen og fargeharmonien i hans malerier røper omfattende tekniske kunnskaper. Som en grensesprengende nyskaper innen komposisjon og billedspråk, fikk han stor betydning langt ut over hjemlandets grenser. Pietro Perugino ble ledende innen en internasjonal kunststil, som skulle spre seg til resten av Europa, ikke minst takket være den unge Rafael (1483-1520), en av Peruginos elever, som opplevde stor suksess med sin kunst.

 

 

Utstillingen er ikke bare en kronologisk studie av Perugino og hans samtidige – her belyses også den betydning disse kunstnerne hadde for kunsten og kulturen under renessansen. Med dette som bakgrunn er det samlet drøyt femti arbeider til denne utstillingen, som vil beskrive de viktigste periodene i Peruginos karriere – fra hans læretid i Firenze i siste halvdel av 1400-tallet til hans store suksess i Roma og Perugia. Pietro Perugino var ikke bare en viktig kunstner, han hadde også stor innflytelse på samtidige kunstnere, i særdeleshet på Rafael, som er representert med intet mindre enn 10 verk på utstillingen. På den måten vil utstillingen dokumentere Peruginos utvikling mot perfeksjon av et kunstnerisk formspråk, som den unge Raphael senere gjorde til sitt eget med stor følsomhet og raffinement.

 

 

Utstillingen er arrangert i samarbeid med kulturinstitusjoner i Perugia, Firenze, Roma, Napoli, Umbria og Italia, som også har lånt ut malerier, i tillegg til viktige internasjonale museer som Royal Collection Trust og National Gallery i Storbritannia, Washington National Gallery of Art og Louvre, Paris.

 

Deruta Pinacoteca Comunale har dessuten bidratt med et ekstraordinært viktig utlån av en demontert freske, som avbilder St Romano, St Roch og utsyn over Deruta.

 

Mer om ustillingen her

 

Mer om Paris her