GoToGate

Reisetips: Galleria Borghese i Roma


En skattkiste med kunst fra antikken, renessansen og barokken

 

Galleria Borghese består av en utsøkt kunstsamling som er utstilt i den fire hundre år gamle Villa Borghese med verk av blant andre Gian Lorenzo Bernini, Jacopo Bassano, Pietro Berrettini da Cortona, Piero della Francesca, Jusepe de Ribera, Pieter Paul Rubens, Anton Van Dyck, Federico Barocci, Beato Angelico, Antonio Canova, Caravaggio, Lucas Cranach, Orazio Gentileschi, Lorenzo Lotti, Rafael og Tizian – for å ha nevnt noen.

70david

 

Samlingen ble etablert som et museum i år 1903 og har vært åpent for publikum siden. Villa Borghese ble tegnet år 1605 i renessansestil og sto ferdig i år 1613 i Romas neste største park, som ble designet på samme tid. Parken omfatter en rekke andre vakre bygninger, som for eksempel det nydelige Asklepios-tempelet fra 1700-tallet. Merk deg at også museet Villa Guilia med sine berømte etruskiske samlinger ligger i denne storslåtte parken, ved siden av museet Galleria Nazionale d’Arte Moderna, som også har litt av hvert å fare med. Villa Borghese har en restaurant hvor dere kan spise lunsj eller middag.

 

De originale skulpturene og maleriene i Galleria Borghese er opprinnelig fra kardinal Scipione Borgheses (1576-1633) samlinger. Kardinalen var tiltrukket av antikkens, renessansens og den samtidige barokkens kunst. Han ante at samtidens kunstnere, som eksempelvis Caravaggio og Bernini, kunne innlede en ny kunstnerisk gullalder med sine – den gang – sjokkerende progressive og moderne arbeider.

 

 

Kardinal Scipione Borghese var ikke spesielt opptatt av middelalderens kunst, men derimot en pasjonert samler av antikkens skulpturer. Han var også så ambisiøs at han med egne penger igangsatte arbeider med nye skulpturer, fortrinnsvis marmorgrupper, i den hensikt å overgå antikkens skulpturer.

 

Caravaggios David med Goliats hode malt i år 1609-10

 

Canovas statue av Pauline Bonaparte, hugget mellom 1805 og 1808, har vært i Villa Borgheses eie siden år 1838. I år 1807 solgte en av kardinalens etterfølgere, Camillo Borghese, intet mindre enn 154 skulpturer, 160 byster, 170 bas-relieffer, 30 søyler og et utvalg antikke vaser til Napoleon Bonaparte. Dette utvalget utgjør i dag Louvres Borghese-samling. Allerede i 1830-årene hadde disse hullene i Borghesefamiliens samlinger blitt fylt med nye funn fra arkeologiske utgravinger og arbeider hentet frem fra kjellere og lagringsrom i Borghese-familiens mange eiendommer.

 

Merk deg at museet er stengt på mandager. Åpningstider alle andre dager: 08.30 – 19.30.

 

Mer om museet her.

Det lønner seg å bestille billetter på nettet her.

Mer om Roma her.