GoToGate

Utstilling i Basel: Den unge Picasso


Fra 3. februar til 5. mai 2019
 
Picasso – Blue and Rose Periods
 
Fondation Beyeler, Basel, Sveits
 
DEN UNGE PICASSO – BLÅ OG ROSA PERIODER
 
Et av de kulturelle høydepunktene i år 2019, er Fondation Beyelers unike utstilling viet den unge Pablo Picassos mesterverk – fra hans tidlige såkalte blå og rosa perioder.

Selvportrett 1901. Foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Mathieu Rabeau

Selvportrett 1901. Foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Mathieu Rabeau

Dette vil bli den mest omfattende presentasjonen noensinne av Picassos malerier og skulpturer fra 1901 til 1906 i Europa. Hvert eneste verk som vises i utstillingen, representerer milepæler på veien til anerkjennelsen som det 20. århundrets ledende kunstner. Picassos bilder fra denne perioden regnes blant de vakreste eksemplene på moderne kunst, og regnes som noen av de mest verdifulle kunstverkene i verden.

 

 

Familien Saltimbanque med ape. Foto: © Göteborg Konstmuseum

Familien Saltimbanque med ape. Foto: © Göteborg Konstmuseum

I en alder av bare tjue år var det aspirerende geniet Picasso (1881 – 1973) allerede engasjert i et rastløst søk etter nye temaer og uttrykksformer, som han umiddelbart utviklet til fullkommenhet. En kunstnerisk revolusjon fulgte en annen, og resulterte i helt nye stiler og visuelle verdener.

Utstillingen hos Fondation Beyeler setter fokus på Picassos blå og rosa perioder, og dermed på en sentral fase i denne dristige og kreative kunstnerens arbeid. Utstillingen kaster også nytt lys over fremveksten av kubismen fra 1907 og fremover som en ny bevegelse – som likevel var forankret i den foregående perioden.

 

 

I disse spennende og magiske verkene, malt i Spania og Frankrike, skaper Picasso kunst med en universell stemningsfull kraft.

Temaer av eksistensiell betydning, som liv, kjærlighet, seksualitet, skjebne og død, finner sitt uttrykk i unge kvinners og menns sårbare skjønnhet, men også i skildringer av barn og gamle mennesker, som bærer i seg lykke og glede, ledsaget av tristhet.

 

Utstillingen har rundt 75 mesterverk på lån fra ledende museer og private samlinger over hele verden. Et multimedierom gir besøkende mulighet til å fordype seg i den unge kunstnerens liv og arbeid gjennom fascinerende, interaktive bøker og film. Opplev den unge Pablo Picasso, det 20. århundrets viktigste og mest toneangivende kunstner hos Fondation Beyeler i Basel, Sveits.

 

Forside: Sittende Harlequin. Foto: © 2017. The Metropolitan Museum of Art / Art Resource / Scala, Florenz

 

Mer om utstillingen her

 

Mer om vakre Basel her