GoToGate

Utstilling i Paris: Van Gogh / Artaud. The Man Suicided by Society


Musée d’Orsay – Musée l’Orangerie i Paris til 6. juli 2014

 

En helt ny tilnærming til Van Goghs verk

 

Utgangspunktet for denne utstillingen er en kontroversiell bok om Vincent Van Gogh, som i sin tid vakte stor oppsikt i kunstmiljøet; Antonin Artauds “the Man Suicided by Society”. Noen dager før åpningen av en Van Gogh-utstilling i Musée l’Orangerie i Paris i 1947, foreslo eieren av Gallerie Pierre, Pierre Loeb, at Antonin Artaud (1896-1948), en mentalt ustabil poet og kunstner, skulle skrive en bok om Van Gogh.

 

van gArtauds bok “the Man Suicided by Society” var en skarp reaksjon på en annen bok om Van Gogh, “Van Gogh’s Demonto”, skrevet av den anerkjente psykiateren François-Joachim Beer  –  utdrag av denne ble presentert samtidig med åpningen av Van Gogh-utstillingen i Musée de l’Orangerie i Paris i slutten av januar 1947. Artaud var rasende etter å ha lest Beers kliniske skildring av Van Goghs galskap og utfordret Beers analyse gjennom å anklage samfunnet som helhet for å drive Van Gogh til selvmord.

 

Utstillingen, som er basert på Artauds underlige typebetegnelser og påstander, viser et førtitall av Van Goghs malerier, samt et utvalg tegninger og brev, sammen med grafiske verk av poet-illustratøren Antonin Artaud, som selv i 9 år var psykitatrisk pasient. Artaud mente at dette gjorde ham spesielt godt kvalifisert til å skrive om en maler som var historien bedømte som gal.

 

Artaud ønsket å utfordre tesen om fremmedgjøring, og bestemte seg for å vise hvordan Van Goghs eksepsjonelle klarhet bidro til at “sarte sjeler” følte ubehag. Artaud mente at de som ble påvirket av Van Goghs bilder også ønsket å forhindre ham fra å skildre  “ubehagelige sannheter”, og at disse menneskene drev ham til selvmordet i år 1890:

 

“Van Gogh begikk selvmord fordi den kollektive bevisstheten som helhet ikke lenger tolererte ham”, var Artauds anklage.

 

Denne utstillingen har en helt ny tilnærming til Van Goghs arbeider, basert på Artauds analyser – verkene er gruppert etter hans beskrivelser. Utstillingens tittel er den samme som Artauds bok “Van Gogh the Man Suicided by Society”, © Editions Gallimard, 1974.

 

Mer om utstillingen her

 

Mer om Paris her