GoToGate

Utstilling i Rijksmuseum : “All the Rembrandts”


 

Amsterdam

 

15. februar – 10. juni 2019

 

 

Rijksmuseum i Amsterdam markerer 350 års-jubileet for Rembrandts død i 2019 med “Rembrandt-året”, et ekstraordinært år med utstillinger og spesielle arrangementer.

 

Nattevakten

Nattevakten

Rijksmuseum har verdens største samling av Rembrandt-malerier – inkludert Nattevakten, portrettene av Marten Soolmans og Oopjen Coppit og Den jødiske bruden. Nå arrangerer Rijksmuseum den mest omfangsrike og komplette oversikten over Rembrandt malerier, tegninger og trykk noensinne.

 

 

Utstillingen “All the Rembrandts” gir en enestående mulighet til å oppleve og forstå Rembrandt – kunstneren, mennesket, fortelleren og innovatøren.

 

 

Rijksmuseums nylige innkjøp av de spektakulære ekteskapsportrettene til Marten Soolmans og Oopjen Coppit betyr at museets samling av Rembrandt-malerier er nå den største i verden. Med samlingens totalt 22 verk, fra det tidlige selvportrettet som ung mann til det senere selvportrett som apostelen Paulus, danner samlingen en sammenhengende oversikt over hele Rembrandts liv og kunstnerskap. Høydepunktet i samlingen av Rembrandt malerier er hans største mesterverk, Nattevakten.

 

 

Den omfattende samlingen av tegninger omfatter alle Rembrandts perioder og stiler, og inkluderer mange eksepsjonelle verk fra hans tidlige kunstner-karriere. Rijksmuseum vil bare vise de vakreste og fineste av Rembrandts totalt 1300 trykk. Trykkene fra 1600-tallet er svært skjøre og vises sjelden i det offentlige.

 

 

Selvportrett, 1628.

Selvportrett, 1628.

Utstillingen av alle Rembrandts verk utforsker ulike aspekter av Rembrandt liv og arbeide gjennom en rekke temaer. Den første delen presenterer milepæler av karrieren som ung kunstner; når Rembrandt ser seg selv i speilet, ser betrakteren ham over skulderen. En gjennomgang av Rembrandts mange selvportretter viser hans utvikling som en kunstner av uforlignelig format.

 

 

Den andre delen av utstillingen fokuserer på Rembrandts omgivelser og menneskene i hans liv. Som ung mann utviklet Rembrandt seg som kunstner ved å male portretter av sin mor, familie og bekjente. Han malte til og med et portrett av sin kone Saskia da hun lå syk i sengen. Kunstneren var også fascinert av tilværelsen rundt ham: tiggere, uteliggere, fattige og skuespillere. Han tegnet og malte utallige portretter av folket han møtte.

 

 

Rembrandt var en begavet historieforteller, og hans historier er kjernen i den siste delen av utstillingen. Det gamle testamente forteller inspirert om Isaac og Rebecca (alternativt tittel for Den jødiske bruden, 1665-1669) og selvportrett som apostelen Paulus (1661), hvor han gir mesterlig uttrykk for bevegelser og følelser som er kjente, håndgripelige og intime. Tidlig i kunstnerkarrieren var Rembrandts malerier med bibelske temaer detaljerte og raffinerte; mens han senere i livet brukte en grovere eksperimentell teknikk, ved å bruke farger og lyseffekter for å ytterligere forbedre fortellingen og trekke ut dens essens.

 

Utstillingen “All the Rembrandts” er en unik mulighet til å oppleve denne mesteren fra barokken.

 

Les mer om utstillingen her og her

 

Les mer om Amsterdam her