GoToGate

Tsjekkia

Tsjekkia har siden Berlin-murens fall i 1989 har Tsjekkia virkelig klart å skape et attraktivt tilbud for sine feriegjester. Hovedstaden Praha har blitt et vanvittig populært turistmål, og nordmenn er svært entusiastiske etter både sitt første og andre tredagers opphold, som er det mest vanlige omfanget i tid for norske kortferier. Tsjekkia er på en nesten komisk måte fortsatt preget kommunisttiden.

 
Kommunisttiden i friskt minne
Av og til, for eksempel når du kommer inn på en kneipe og bestiller en øl, kan du bli møtt med en med en så gjennomført likegyldighet, at du lurer på om du holdes for narr. Enkelte steder virker det som om ordet service ikke er et fremmedord, men navnet på en uoppdaget planet. Andre steder kan man bli sjarmert i senk av ærlig, smilende arbeidsglede og ekte imøtekommenhet. Så merk deg at i dette landet kan du bli virkelig positivt overrasket. Selv om mer enn 90 % av feriereisene fra Norge utgjør kortferier rettet mot Praha, så vit at vakre, historiske Tsjekkia har masser av severdigheter, både historiske og naturgitte, å by på. Tsjekkia var i middelalderen og på 1500-tallet en mektig og rik nasjon. Mange av byene har svært vakker arkitektur, og bemerkelsesverdig godt vedlikeholdt historisk bebyggelse.

Mer om Tsjekkia – Plzen og Karlsbad
Et eksempel på byer som er verdt et besøk, er den vakre og meget vel bevarte byen Plzen. Når du står på den store plassen her i gamlebyen sammen med middelalderkirken, ser du velholdte hus, vegg i vegg fra mange historiske perioder omkranse hele plassen. Her kan du for eksempel besøke museet til bryggeriet Pilzner Urquell, og sitte utendørs og nyte gudedrikk sammen med robuste typiske tsjekkiske matretter.

Karlsbad eller Karlovy Vary, som den heter på Tsjekkisk er landets mest kjente kurbadsted. Karlsbad har cirka 60 tusen innbyggere og befinner seg om lag 130 kilometer vest for Praha. Her produseres porselen og krystall, blant annet Moser-glass. Karlsbad har en 18-hulls golfbane med 9 tees, og en populær filmfestival som går av stabelen tidlig i juli hvert år. Flere av kurbadene i Karlsbad ble bygd på 1500-tallet i vakker renessansearkitektur, som er godt vedlikeholdt. I dag finnes det tolv varme kilder her, og den største, som holder konstant 72 grader Celsius, har et trykk som gir en 12 meter høy kaskade glohett vann. Spektakulært og helsebringene. I Karlsbad ligger også produsenten av den kjente urtelikøren Becherovka.

Litt om geografi og natur
Tsjekkia har også stedvis svært vakker natur og en mengde koselige småbyer og landsbyer spredt utover i distriktene. Tsjekkia grenser til Østerrike i sør, Tyskland i vest og nordvest, Polen i nordøst og Slovakia i sørøst. Landet har et variert landskap med både flate landområder der jordbruk er hovednæringen, samt et kupert og fjellendt landskap i øst og helt i det nordvestre hjørnet mot Tyskland. Tsjekkia består i hovedsak av landsdelene Böhmen og Mähren. Böhmen i vest er et forholdsvis flatt område der elvene Labe renner mot vest og blir til Elbe i Tyskland, samt Vltava som deler Praha i to, renner mot vest og blir Moldau i Tyskland når den blant annet deler Dresden i to. Sudetene er en fjellkjede i sør, som strekker seg fra Tyskland til tsjekkia og Polen. Her er det store skoger og friluftsområder. Krkonose er en del av Sudetene hvor Snezka med en høyde på 1 602 er Tsjekkias høyeste fjell. Mähren, som omfatter den østlige delen, er også forholdsvis kupert, fjell og åslendt. Elvene Morava, og Odra har også sitt utspring her. Karlstejn, Krivoklat, Cesky Sternberk, Terezin, Svihov og Kuks i den nordlige delen av Tsjekkia kan by på flotte historiske severdigheter. I den sørlige delen av Tsjekkia har også Cesky Krumlov, kurbadbyen Trebon, Slavonice, Tabor, og Jindrichuv Hradec viktige og flotte historiske severdigheter å by på.

Neden­for er samt­lige desti­na­sjo­ner i Tsjekkia lis­tet opp i alfa­be­tisk rekkefølge.

Praha

Praha

Praha i Tsjekkia er kjent som en av Europas aller vakreste og vel bevarte byer. De siste årene er Praha blitt en av de mest populære storbyene for norske kortidsbesøk. Det er mange grunner til det. Gamlebyen, som er Prahas hjerte, er svært godt bevart og samvittighetsfullt restaurert.[Les mer her...]